Nå er det på tide å få en oversikt over festivalene våre. Det sies om Norge at det er et land med en ny festival hver dag, og at nordmenn elsker festivaler. Og faktisk er det ganske mange festivaler per innbygger i Norge, men andre land har også veldig mange festivaler. De har kanskje enda flere tradisjonelle festivaler, der hele bygder og tettsted samles rundt en årlig tradisjon.
Festivalen er en feiring av livet, men som mange ikke vet handler ikke fest i denne sammenheng om festligheter, men om faste. Det var vanligere i gamle dager å faste i forskjellige perioder, mye på grunn av at det var mangel på kjøtt. Slik vi kjenner festivaler i dag, er det store ansamlinger rundt et tema, kultur, mat, livs-berikelse og masse mer.
Noen norske festivaler
Kultur er noe som beriker mennesker og derfor er det noen som tenker at kultur burde være noe man kunne foreskrive hos fastlegen. Kultur gir oss utspill i fantasi, drama og latter. Vi engasjeres på en annen måte enn om man ser en film. Festivaler kan helt sikkert bedre livskvaliteten. Her er noen festivaler som setter fokus på tradisjonene:
- Oslo Middelalderfestival: riddere og gjøglere
- Landskappleiken: folkedans og spellemenn
- Riddu Riddu: urfolksfestival om tradisjonelt håndverk
- Olavsfestdagene: kirkens historie og musikk
Noen utenlandske festivaler
I utlandet finner vi en rekke festivaler som er såkalte «må oppleve» festivaler. Det er fordi de trekker mennesker fra hele verden, og de gir en slags «utenom-seg-selv-opplevelse». Det kan handle om religion, tradisjon og mystikk. Her er noen:
- La Sartiglia/Sardegna -hesteløp med kostymer, konkurranser og opptog
- La Tomatina/Bunol – alle kaster tomater på hverandre
- Royla Shrovetide Fotball/Derbyshire -middelaldersk fotball
- Kumbh Mela/Ganges – fest med 100 millioner deltakere
Maha Kumbh Mela er den store festivalen, som etter sigende skal arrangeres hvert 144. år. Neste Maha KUmbh Mela vil arrangeres i år 2145 for dem som har tenkt å delta.